Hakkımızda

 

Programın açılma gerekçesi: 

Sürdürülebilir tarımsal sistemlerin oluşturulması ve tarım-çevre-sosyo ekonomi sürekliliğindeki hassas dengenin gözetilmesine yönelik planlamaların yapılması; tarım bilimleri, gıda güvenliği, hayvancılık, gıda bilimi, çevre bilimi, sosyo-ekonomi gibi birçok alanın birlikte düşünülmesini gerektirmektedir. Bu ihtiyaç, benzer alanlarda faaliyet göstermekte olan farklı lisans programlarından mezun kişilerin disiplinler arası çalışmalar yapacak şekilde uzmanlaşmalarına yönelik yüksek lisans programlarının açılması ile karşılanabilir. Bu bağlamda, bir disiplinler arası Anabilim Dalı olan “Tarım ve Yaşam Bilimleri’nin bu ihtiyaca cevap verecek uzmanların yetişmesine olanak sağlayacağı düşünülmektedir.

Ülkemiz tarımında bitki yetiştiriciliği, bitki fizyolojisi ve ıslahı, bitki koruma, sulama, peyzaj ve süs bitkileri, yaban hayatı, zootekni, toprak, bitki besleme, tarım alet ve makinaları, tarım ekonomisi ve tarımsal biyoteknoloji konularındaki eğitim ve araştırmalar hem üretime çok büyük katkı sağlamakta hem de endüstri alanında ülkemizin gelişimine de yardımcı olacaktır.  Tarım ve Yaşam Bilimleri Anabilim Dalı öğrencileri, yeni teknolojiler ve almış oldukları eğitimler sayesinde eğitim, araştırma ve geliştirme alanlarında yeni fikirlerin oluşması adına etkin olacak ve tarım ve yaşam bilimlerinin alanındaki bilimsel çalışmaların zenginleşmesini sağlayacaklardır. Disiplinler arası çalışmalar ve planlama çalışmalarında yer alabilecek, çok bileşenli problemlerin teşhisi ve çözümüne katkı sağlayabilecek bilgi ve deneyimlerle donatılacaktır.  

 

Disiplinler arası bir anabilim dalı olan Tarım ve Yaşam Bilimleri Yüksek Lisans Programı 2015-2016 Bahar Döneminde eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamıştır.

Tarım ve Yaşam Bilimleri Yüksek Lisans Programı; Çankırı Karatekin Üniversitesinde bulunan Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Orman Fakültesi Orman Mühendisliği ve Peyzaj Mimarlığı Bölümleri, Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve Kızılırmak Meslek Yüksekokulu ile Yapraklı Meslek Yüksekokulunun insan kaynaklarını ve fiziki imkanlarını kullanmaktadır.

 

Anabilim dalımızda bilimsel hazırlık uygulanmamaktadır.

Bilim Dallarımız:

1-Tarla Bitkileri

2-Bahçe Bitkileri

3-Bitki Koruma

4-Toprak, Bitki ve Mikrobiyal Bilimler

5-Biyosistem Mühendisliği

6-Tarım Ekonomisi

7-Hidrobiyoloji

8-Ekoloji

9-Çevre Bilimleri ve Ekosistem Modelleme

10-Hayvan Bilimleri

11-Tarımsal Klimatoloji

12-Balıkçılık ve Yaban Hayatı

13-Biyoistatistik

14-Tarımsal Biyoteknoloji

15-Gıda Bilimleri ve Beslenme Teknolojileri

16-Doğal Kaynak Yönetimi

17-İklim Değişikliği ve Çevre İlişkisi

18-Tarımsal Yayım

19-Kırsal Kalkınma ve Ekoturizm

Anabilim Dalının Faaliyetleri: Anabilim Dalında tüm tarla ve bahçe bitkilerinin yetiştiriciliği, fizyolojisi ve ıslahı, toprak bilimi, bitki besleme, sulama, çevre bilimi, ekoloji, zootekni, biyoçeşitlilik, peyzaj ve süs bitkileri, yaban hayatı, tarım alet ve makinaları, biyosistemler, bitki koruma, eczacılık, su ürünleri, su kirliliği, su kaynaklarının korunması ve aynı zamanda genetik ve biyoteknoloji bilim dalları alanında eğitim, öğretim ve araştırmalar yapılmaktadır.