Hakkımızda

 Programın açılma gerekçesi

Sürdürülebilir tarımsal sistemlerin oluşturulması ve tarım-çevre-sosyo ekonomi sürekliliğindeki hassas dengenin gözetilmesine yönelik planlamaların yapılması; tarım bilimleri, gıda güvenliği, hayvancılık, gıda bilimi, çevre bilimi, sosyo-ekonomi gibi birçok alanın birlikte düşünülmesini gerektirmektedir. Bu ihtiyaç, benzer alanlarda faaliyet göstermekte olan farklı lisans programlarından mezun kişilerin disiplinler arası çalışmalar yapacak şekilde uzmanlaşmalarına yönelik yüksek lisans programlarının açılması ile karşılanabilir. Bu bağlamda, bir disiplinler arası Anabilim Dalı olan “Tarım ve Yaşam Bilimleri’nin bu ihtiyaca cevap verecek uzmanların yetişmesine olanak sağlayacağı düşünülmektedir.

Ülkemiz tarımında bitki yetiştiriciliği, bitki fizyolojisi ve ıslahı, bitki koruma, sulama, peyzaj ve süs bitkileri, yaban hayatı, zootekni, toprak, bitki besleme, tarım alet ve makinaları, tarım ekonomisi ve tarımsal biyoteknoloji konularındaki eğitim ve araştırmalar hem üretime çok büyük katkı sağlamakta hem de endüstri alanında ülkemizin gelişimine de yardımcı olacaktır.  Tarım ve Yaşam Bilimleri Anabilim Dalı öğrencileri, yeni teknolojiler ve almış oldukları eğitimler sayesinde eğitim, araştırma ve geliştirme alanlarında yeni fikirlerin oluşması adına etkin olacak ve tarım ve yaşam bilimlerinin alanındaki bilimsel çalışmaların zenginleşmesini sağlayacaklardır. Disiplinler arası çalışmalar ve planlama çalışmalarında yer alabilecek, çok bileşenli problemlerin teşhisi ve çözümüne katkı sağlayabilecek bilgi ve deneyimlerle donatılacaktır.  

Tarım ve Yaşam Bilimleri Yüksek Lisans Programı; Çankırı Karatekin Üniversitesinde bulunan Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Orman Fakültesi Orman Mühendisliği ve Peyzaj Mimarlığı Bölümleri, Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulunun insan kaynaklarını ve fiziki imkanlarını kullanmaktadır.

 

Anabilim dalımızda bilimsel hazırlık uygulanmamaktadır. 

 Bilim Dallarımız

1-Tarla Bitkileri

2-Bahçe Bitkileri

3-Bitki Koruma

4-Toprak, Bitki ve Mikrobiyal Bilimler

5-Biyosistem Mühendisliği

6-Tarım Ekonomisi

7-Hidrobiyoloji

8-Ekoloji

9-Çevre Bilimleri ve Ekosistem Modelleme

10-Hayvan Bilimleri

11-Tarımsal Klimatoloji

12-Balıkçılık ve Yaban Hayatı

13-Biyoistatistik

14-Tarımsal Biyoteknoloji

15-Gıda Bilimleri ve Beslenme Teknolojileri

16-Doğal Kaynak Yönetimi

17-İklim Değişikliği ve Çevre İlişkisi

18-Tarımsal Yayım

19-Kırsal Kalkınma ve Ekoturizm

 Anabilim Dalının Faaliyetleri: Anabilim Dalında tüm tarla ve bahçe bitkilerinin yetiştiriciliği, fizyolojisi ve ıslahı, toprak bilimi, bitki besleme, sulama, çevre bilimi, ekoloji, zootekni, biyoçeşitlilik, peyzaj ve süs bitkileri, yaban hayatı, tarım alet ve makinaları, biyosistemler, bitki koruma, eczacılık, su ürünleri, su kirliliği, su kaynaklarının korunması ve aynı zamanda genetik ve biyoteknoloji bilim dalları alanında eğitim, öğretim ve araştırmalar yapılmaktadır.

 Kuruluş

Disiplinler arası bir anabilim dalı olan Tarım ve Yaşam Bilimleri Yüksek Lisans Programı, 09/09/2015 tarihli Yüksek Öğretim Yürütme Kurulu kararı ile açılmış ve 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılından itibaren eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamış ve aralıksız olarak faaliyetlerine devam etmektedir.  

 Kazanılan Derece

Tarım ve Yaşam Bilimleri Alanında Yüksek Lisans Derecesi (Bilim Uzmanı)

 Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)

Yüksek Lisans

 Kabul ve Kayıt Koşulları

  1. Lisans mezunu olmak,
  2. Sınav tarihi 5 yılı aşmamış olmak kaydıyla, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)`ndan en az 55 standart SAYISAL puanı almış olmak,
  3. Programa öğrenci kabulü ve başvuru koşullarını sağlamış olmak (Koşullar akademik dönem başlamadan önce Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Internet adresinde yayınlanmaktadır (https://lisansustu.karatekin.edu.tr/tr-anasayfa).

 Önceki Öğrenmenin Tanınması

Anabilim Dalında bilimsel hazırlık sınıfı yoktur. Zorunlu ve/veya seçmeli statüde yer alan lisansüstü derslerden muaf olmak isteyen öğrenciler ders kayıtlarından sonra Anabilim Dalına muaf olmak istedikleri derslere ait ayrıntılı bilgileri içeren bir dilekçe ile başvuruda bulunurlar. Derslerden muafiyet durumu Anabilim Dalı Kurulu tarafından karara bağlanır.

 Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Yüksek Lisans derecesi alabilmek için 120 AKTS kredisi karşılığı ilan edilen lisansüstü programından en az 7 ders alınması, seminer ve uzmanlık alan derslerinin başarılı bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Ders aşamasının tamamlanmasını müteakip danışman öğretim üyesinin nezaretinde belirlenecek bir konuda yapılan tez çalışmasının, atanan tez jürisi önünde savunulması ve jüri üyelerinin en az salt çoğunluğunun olurunun alınması gerekir. Ayrıca Çankırı Karatekin Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği`nde mezuniyet ile ilgili yer alan koşulların sağlanmış olması gerekmektedir.

https://lisansustu.karatekin.edu.tr/tr/mevzuat-28641-sayfasi.karatekin 

 Program Profili

Tarım ve Yaşam Bilimleri Anabilim Dalında 2 Profesör, 5 Doçent ve 5 Dr. Öğr. Üyesi bulunmaktadır. Anabilim Dalında tarla ve bahçe bitkilerinin yetiştiriciliği, fizyolojisi ve ıslahı, toprak bilimi, bitki besleme, sulama, çevre bilimi, ekoloji, zootekni, biyoçeşitlilik, peyzaj ve süs bitkileri, yaban hayatı, tarım alet ve makinaları, biyosistemler, bitki koruma, eczacılık, su kirliliği, su kaynaklarının korunması ve aynı zamanda genetik ve biyoteknoloji bilim dalları alanında eğitim, öğretim ve araştırmalar yapılmaktadır.

 Program Eğitim Amaçları

Misyon: Tarım ve Yaşam Bilimleri alanında Yüksek lisans düzeyinde evrensel ölçütlere uygun, üstün nitelikli eğitim programları düzenlemek ve yürütmek, çağdaş bilimsel yöntem ve teknolojileri kullanarak ulusal ve küresel ölçekte ihtiyaçlara yanıt verebilecek araştırma ve tasarımlar üretebilecek, disiplinler arası çalışmalarda yer alabilecek ve gerektiğinde çalışmalara liderlik yapabilecek lisansüstü mezunlar yetiştirmek.

Vizyon: Eğitim ve araştırma çalışmalarında öncü; Tarım ve Yaşam Bilimlerinin ihtiyaç duyduğu disiplinler arası eğitim ve araştırma çalışmaları ile dikkat çeken; öğrenciler tarafından tanınan ve tercih edilen bir anabilim dalı olmak.

 Üst Derece Programlarına Geçit

Yüksek Lisans öğrenimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından yeterli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dilbilgisine sahip olmaları koşuluyla doktora programlarında öğrenim görebilirler.

 Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Çankırı Karatekin Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Ve Öğretim Yönetmeliği`nde mezuniyet ile ilgili yer alan koşulların sağlanmış olması gerekmektedir.

 Mezuniyet Koşulları

Yüksek Lisans derecesi alabilmek için 120 AKTS kredisi karşılığı ilan edilen lisansüstü programından en az 7 ders alınması, seminer ve uzmanlık alan derslerinin başarılı bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Ders aşamasının tamamlanmasını müteakip danışman öğretim üyesinin nezaretinde belirlenecek bir konuda yapılan tez çalışmasının, atanan tez jürisi önünde savunulması ve jüri üyelerinin en az salt çoğunluğunun olurunun alınması gerekir. Ayrıca Çankırı Karatekin Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği`nde mezuniyet ile ilgili yer alan koşulların sağlanmış olması gerekmektedir.

https://lisansustu.karatekin.edu.tr/tr/mevzuat-28641-sayfasi.karatekin

 Çalışma şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme)

Anabilim Dalında eğitim-öğretim faaliyetleri, YÖK ve Üniversitemiz Senatosunun almış olduğu kararlara göre tam zamanlı olarak yüz yüze yürütülmektedir. Eğitim-öğretimin kısmen veya tamamen online olacak şekilde yürütülmesi halinde, ilgili karar her eğitim-öğretim dönemi öncesinde Üniversitemiz Senatosu tarafından ilan edilmektedir.

 Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Çankırı Karatekin Üniversitesi Uluyazı Yerleşkesi Mühendislik Fakültesi / Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulu Binası Kat: 2 18200 Merkez / Çankırı Tel: +90 376 218 95 32 / Dahili: 6856

Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Alpaslan KUŞVURAN e-posta: kusvuran@karatekin.edu.tr, akusvuran@gmail.com Telefon: +90 376 218 95 32 / Dahili: 6862

Mevlana Koordinatörü: Doç. Dr. Tuğba GÜRKÖK TAN e-posta: t.gurkok@karatekin.edu.tr Telefon:+90 376 218 95 00 - 5099

Farabi Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Ebru DERELLİ TÜFEKÇİ e-posta: ederelli@karatekin.edu.tr Telefon:+90 376 218 95 32 - 6852

Erasmus Koordinatörü: Prof. Dr. Alpaslan KUŞVURAN e-posta: kusvuran@karatekin.edu.tr Telefon: +90 376 218 95 32 / Dahili: 6862

 Bölüm Olanakları

Çankırı Karatekin Üniversitesinde bulunan Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Orman Fakültesi Orman Mühendisliği ve Peyzaj Mimarlığı Bölümleri, Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulunun insan kaynaklarını ve fiziki imkanlarını kullanmaktadır.

 İstihdam Olanakları

Ülkemiz tarımında bitki yetiştiriciliği, bitki fizyolojisi ve ıslahı, bitki koruma, sulama, peyzaj ve süs bitkileri, yaban hayatı, zootekni, toprak, bitki besleme, tarım alet ve makinaları, tarım ekonomisi ve tarımsal biyoteknoloji konularındaki eğitim ve araştırmalar hem üretime çok büyük katkı sağlamakta hem de endüstri alanında ülkemizin gelişimine de yardımcı olacaktır. Tarım ve Yaşam Bilimleri Anabilim Dalı öğrencileri, yeni teknolojiler ve almış oldukları eğitimler sayesinde eğitim, araştırma ve geliştirme alanlarında yeni fikirlerin oluşması adına etkin olacak ve tarım ve yaşam bilimlerinin alanındaki bilimsel çalışmaların zenginleşmesini sağlayacaklardır. Disiplinler arası çalışmalar ve planlama çalışmalarında yer alabilecek, çok bileşenli problemlerin teşhisi ve çözümüne katkı sağlayabilecek bilgi ve deneyimlerle donatılacaktır.